Hakkımızda
Balıkesir Burhaniye Börezli'de Madra Dağı'nın ilk yükseltisi olan Çallı Tepe eteklerinde 22.000 m2'lik bir alanda kurulu bulunan Ekşi Karadut bahçemiz 2014 yılında tesis edildi.
Bahçemiz içerisinde: Ürün işleme alanı, şoklama ünitesi, (-18) ve (+4) derece soğuk muhafaza odaları bulunmaktadır.
EKŞİ KARADUTU TANIYALIM
Dutgiller familyasının Morus Nigra( Kara dut) türünden olan Ekşi Karadut,
10-12 metreye kadar boylanabilen Asya kıtasına özgü bir duttur.
Dala yapışık gibi duran Ekşi Karadut meyveleri 2-3 cm uzunluğunda, olgunlaşmadan önce kırmızımsı,
tamamen olgunlaştıktan sonra ise siyaha yakın renktedir.
Sulu, tatlı ve hafif ekşi hoş bir lezzete sahip olmasına karşın, yumuşak ve çok narin bir yapıdadır.
Diğer siyah dutlar bittikten sonra başlayan hasatı, yaz bitimine dek sürer.
Ekşi Karadut, yöresel olarak : Urmu karadut, Kara dut, Urmu dut, Urmu dutu, Rum dutu, Urum dut, Ekşiare, Şaraplık dut, Şurupluk dut...gibi isimlerle de bilinmektedir.
Ekşi Karadut (Urmu Dut) Faydaları :
* Ağız içi yara ve aftlarda
* Kanser riskini azaltmada
* Kan basıncının dengelenmesinde
* Gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi hastalıklarında
* Kansızlığı gidermede
* Kan şekerini dengelemede
* Vücudu toksinlerden arındırmada
* Epileptik hastalarda
* Soğuk algınlığı ve gribe karşı korunmada
* Kolesterol seviyesini dengede tutmada
* Bağışıklığı güçlendirmede
* Halsizlik ve aşırı yorgunluğu gidermede önemli faydalar sağlar.
" Karaduta kırmızı rengi veren antosiyaninlerle yapılan çalışmalarda; ağız, gırtlak, yemek borusu, mide ve kolon gibi sindirim sistemi kanser tiplerinde koruyucu ve tedavi edici özellikler gözlemlenmiştir "( Özgen, 2009)
"Karadut, A, B1(tiamin), B2 , B3(niasin), B6 , B9, E, C ve K vitaminlerini, potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve mangan minerallerini, lifleri ve organik asitleri içermektedir."(KOSTIC ve ark., 2013b).
"Karadut, zengin mineral, vitamin ve fitokimyasal içeriğine bağlı olarak diyabet, artrit, hipertansiyon, anemi, boğaz enfeksiyonu, ateş ve ağız içi doku lezyonlarını önleyici etki göstermektedir."(IQBAL ve ark., 2010; KOSTIC ve ark., 2013a).
"Karadut meyvesinin antioksidan kapasitesi (oksijen radikal absorbans kapasitesi) (ORAC) 13.95-16.01 µmol/g arasında değişmektedir. Diğer meyvelere göre O2, O2H2 ve OH radikallerine karşı en yüksek inhibisyon etkisine sahiptir. Karadut meyvesindeki siyanidin-3-glikozid antosiyanini yüksek antioksidan aktiviteye bağlı olarak LDL oksidasyonunu ve endotel hücrelerden salgılanan NO (nitrik oksit) üretimini baskılayarak insan vücudunda inflamasyon oluşumunu önlemektedir. Karadut antosiyaninlerine bağlı olarak akciğer kanseri hücrelerinin invazyon (dokular arası yayılma) ve migrasyonunu inhibe etmektedir."(CHEN ve ark., 2005).
"Yaklaşık 28 enzimden oluşan, fizyolojik ve patolojik doku yıkımında önemli rol oynayan ekstrasellüler proteazlardır. Bu enzimler, metastaz ve invazyon, anjiyogenez, apoptozun engellenmesi, antitümör savunma mekanizmalarının engellenmesi yoluyla kanser oluşum sürecinde aktif rol oynarlar. Karadut meyvesinin düzenli tüketimi kolorektal kanser progresyonu, invazyonu ve metastazında etkili olan MMP-2 ve MMP-9 matriks metallo proteinazları inhibe etmektedir."(Tramer ve ark., 2012).
"Karadut meyvesi zengin fenolik bileşen, antosiyanin, vitamin ve mineral (özellikle potasyum) içeriğine bağlı olarak antioksidan, antidiyabetik, antiinflamatuvar ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle günlük diyet içerisinde tüketilmesi gereken bir meyvedir."(dr.C.Toker)
" Epileptik hastalarda 'serbest radikaller' dediğimiz moleküller, hücrenin zedelenmesine, zarar görmesine neden olabiliyor. Karadutun özelliği içermiş olduğu güçlü antioksidan maddeler sayesinde serbest radikallerin oluşumunu engelliyor.Bu nedenle epilepsi hastalarında önerebiliriz." (Fırat Üniv.Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Emrah Aytaç)